24 ago 2013

Reflexions entorn de la Revisió del Pla General d'Altea


Altea 1929-Benjamin Palencia
Reflexions entorn de la Revisió del Pla General d'Altea
per M. del Rey, Altea, estiu 2013
La revisió d'un Pla General és un moment important. Els seus plantejaments han de incidir sobre un model socioeconòmic i territorial que s'ha anat construint en el temps i ha donat com a resultat un paisatge físic i social, un model ja existent al qual possiblement s'hagin de fer determinats retocs o canvis de rumb, més quan hem arribat al final d'un model econòmic amb una aguda crisi, per cert molt semblant a la que va arruïnar Altea fa ara 103 anys, quan va caldre canviar de sobte una de les principals bases de la seua riquesa: el cultiu del moscatell i la producció de pansa. I com entonces ha incidit sobre les capes mitjanes i el poble treballador, incapaç de reaccionar davant del crac d'un monocultiu, un monoindustria en el nostre cas, la construcció desaforada i especulativa. Només el turisme i els serveis, han servit com a suport i han aconseguit que la catàstrofe no fos encara més sagnant.

Així doncs, ens trobem davant la possibilitat d'una nova planificació territorial que s'ha d'adequar a nous reptes, amb els límits que gràcies a Déu, pense, marca la llei, com el límit del sòl edificable o la necessitat de marcar allò que és valuós del nostre patrimoni, perquè es tingua en consideració des d'un inici; dues qüestions completament noves que fan que la megalomania i la incultura no campin pels seus respectes i es limiti la pressió dels lobbys locals.

Dos aspectes cal doncs que ressenyar en aquest moment al planificar. El primer seria l'economia de mitjans, ja que són limitades les possibilitats, la qual cosa crea certa vacuna davant el malbaratament de sòl, de mitjans i de territori. I d'altra banda ser conscients que vivim en un territori que no és verge i porta construint 2500 anys, per la qual cosa ja hi ha molt construït en infraestructura que hem de conservar, molt construït en edificació edilícia que cal assumir, molt construït en patrimoni cultural , etc., i que a cada un d'aquests elements cal treure-li el màxim rendiment, social i econòmic.

Per això, en un espai d'intercanvi de punts de vista com aquest en què ens comuniquem, s'han de veure les coses amb mirada àmplia, amb perspectiva de futur, i somiar desperts el que volem per al nostre poble, procurant economitzar esforços i atendre allò que veritablement sigua el suport econòmic a un poble, intentant donar joc per resoldre les grans demandes que se'ns vénen damunt, sent la principal la de consolidar el nostre model econòmic, on el turisme de qualitat ha de ser primordial -d'aquí no entenc aquestes reivindicacions al lletgisme d'algun company- però al costat d'aquesta sòlida base ja existent, amb un paisatge atractiu si no seguim destruint-lo, amb una oferta interessant de serveis i amb una oferta cultural en tots els sentits -musical, artística i patrimonial-, diferenciada, pròpia i atractiva que ens diferencie de la resta, hem de donar al màxim per a complementar i crear fonts alternatives de riquesa que només una indústria i una agricultura reinventades poden oferir-nos, sense oblidar el atiar la imaginació i el caràcter industriós dels nostres ciutadans, perdent tota esperança en que ningú-i menys el pare estat en les seues múltiples facetes- ens ofereixi "un lloc de treball" que no vindrà.

Per a això hem de repassar ¿el què tenim? de valor per des d'aquí donar-nos suport i facilitar amb el Pla el seu desenvolupament. Recursos en molts casos abandonats, oblidats o menystinguts.

Tenim un turisme de qualitat que cal cuidar, un paisatge i unes referències icòniques que cal potenciar, i sense enganyar-se, d'això viu el poble, fins i tot d'això viuen els que sembla que no toquen aquest tema turístic. L'oferta de serveis permet alternatives d'altres tipus de turisme, temàtic, geriàtric, sanitari, etc, que creen molts llocs de treball, en un poble amb infraestructura existent i en ús. Una mar a la qual treure profit màxim amb pesca i amb turisme cultural de molt variades facetes, avui no explotat, limitant completament les possibilitats portuàries ja afectarien al paisatge i al medi ambient, del qual hem d'aprofitar, no destruir-lo. Un territori agrari arruïnat que s'ha de reinventar per mitjà d'una nova cooperativa centrada en els interessos d'Altea o en una altra alternativa que permeta conservar el camp en producció, generar treball en derivats agraris i alhora regenerar el paisatge deteriorat. Un territori de gran valor i interès orogràfic amb ofertes paisatgístiques i culturals capaços de ser explotades, Bèrnia està aquí, les seues pintures rupestres, els seus camins construïts de segles, les restes islàmics d'Alhama, les restes renaixentistes, la botànica, els espais LIC, etc , permeten el convertir-nos en un exponent fàcil d'excursionisme i cita de persones amants de la natura i la cultura. Un patrimoni desvetllat i posat en valor que ens distingeixi i generi el seu propi turisme i els seus visitants temàtics. Revitalitzar el comerç exclusiu, moda, productes locals, art, etc, són alternatives que han anat minvant i que poden ser un lloc de trobada en determinats fòrums. De la mateixa manera el tema de restauració exclusiva, bars i restaurants són legió i de gran qualitat, cal potenciar-los amb cuina contemporània i tradicional-una oferta cada vegada més escassa-. Una cultura musical molt atractiva amb possibles, diverses editorials d'interès, professionals i empreses de moltes branques del coneixement ... Tot això hem de potenciar-lo per anar creant un ambient diferenciat, desitjat i atractiu.

Hem de preguntar-nos ¿de què no podem prescindir? i una vegada localitzat, defensar a mort.

No podem prescindir del paisatge, del propi territori, malgastar, quan és potser la principal font de la nostra riquesa. Per això em sembla tan important la qüestió que Paqui va presentar al debat municipal del fa un mes: no és possible en el territori d'Altea una nova variant que no coincideixi amb el traçat de l'AP7. No són possibles més deterioraments a les costes, a la serra, ni al riu. No podem prescindir de la nostra història i el nostre passat, entenent com a vincle identitari, però transformar-lo en aposta de futur. Cal assumir i tenir imaginació per resoldre els desastres dels terrenys agraris amb fracassades expectatives urbanes. Cal tenir imaginació per paralitzar la construcció clandestina i no crear més problemes mediambientals, paisatgístics i agraris, procurant algun tipus de reparcel · lació per àrees que agrupi casetes i allibere sòl.

Finalment ¿què ens falta? Tantes coses ...! Però cal concretar i el Pla d'afavorir aquestes accions.

Primer de tot buscar la diversificació de fonts de treball, amb noves alternatives per a la indústria de la construcció, reinventant aquest bon ofici, aprenent a restaurar correctament, a reconstruir, en comptes de tirar i enderrocar l'existent, actuant d'una vegada per totes com passa en qualsevol dels països del nostre entorn cultural; procurant una construcció de qualitat que perga aquesta vessant especulativa tan pròpia. Crear altres indústries de prefabricació, mobiliari, vaixells, utillatge, etc. i una agricultura activa recolzada per l'elaboració d'oli, vi, sucs, conserves, que tot això és possible. Crear una marca local o comarcal en altres casos. Indústries possibles amb les matèries primeres locals i el material humà existent, amb els oficis i els tècnics de què disposem.

Qualsevol acció en el Pla ha de potenciar aquesta imatge d'Altea i generar possibilitats de crear riquesa, resolent els aspectes d'infraestructures amb la mínima despesa de territori, augmentant en el mínim possible els polígons de sòl urbà, al no haver-hi una expectativa de creixement excessiva en el moment actual. Buscant el lloc més ben comunicat i més atractiu per a la implantació d'indústries, primant les que creïn ocupació i diversifiquin l'oferta industrial. Donant suport amb mesures actives la conservació d'un patrimoni que ha de ser una de les fonts de la nostra futura riquesa.

Reflexiones entorno a la Revisión del Plan General de Altea
por Miguel del Rey, Altea, verano 2013
 
La revisión de un Plan General es un momento importante. Sus planteamientos deben apoyar un modelo socio-económico y territorial que se ha creado a lo largo del tiempo y ha dado como resultado un paisaje físico y social, un modelo ya existente al que posiblemente deban hacerse determinados retoques o cambios de rumbo, máxime cuando hemos llegado al final de un modelo económico con una aguda crisis, por cierto muy parecida a la que arruinó Altea hace ahora 103 años, cuando hubo que cambiar de repente una de las principales bases de su riqueza: el cultivo del moscatel y la producción de uva pasa. Y como entonces ha incidido sobre las capas medias y el pueblo trabajador, incapaz de reaccionar frente al crac de un monocultivo, una monoindustria en nuestro caso, la construcción desaforada y especulativa. Solo el turismo y los servicios, han servido como sostén y han conseguido que la catástrofe no fuera aún más sangrante.

Así pues, nos encontramos frente a la posibilidad de una nueva planificación territorial que debe adecuarse a nuevos retos, con los límites que gracias a Dios, pienso, marca la ley, como el límite del suelo edificable o la necesidad de marcar aquello que es valioso de nuestro patrimonio, para que se tenga en consideración desde un inicio; dos cuestiones completamente nuevas que hacen que la megalomanía y la incultura no campen por sus respetos y se limite la presión de los lobbys locales.

Dos aspectos hay pues que reseñar en este momento al planificar. El primero sería la economía de medios, ya que son limitadas las posibilidades, lo cual crea cierta vacuna ante el despilfarro de suelo, de medios y de territorio. Y por otro lado ser conscientes que vivimos en un territorio que no es virgen y lleva construyéndose 2500 años, por lo cual ya hay mucho construido en infraestructura que hemos de conservar, mucho construido en edificación edilicia que hay que asumir, mucho construido en patrimonio cultural, etc., y que a cada uno de estos elementos hay que sacarle el máximo rendimiento, social y económico.

Por ello en un espacio de intercambio de puntos de vista como este en el que nos comunicamos, deben verse las cosas con mirada amplia, con perspectiva de futuro, y soñar despiertos lo que deseamos para nuestro pueblo, procurando economizar esfuerzos y atender a aquello que verdaderamente sea el sustento económico a un pueblo, intentando dar juego para resolver las grandes demandas que se nos vienen encima, siendo la principal la de consolidad nuestro modelo económico, donde el turismo de calidad debe ser primordial -de ahí no entiendo esas reivindicaciones al feísmo de algún compañero- pero junto a esta sólida base ya existente, con un paisaje atractivo si no seguimos destruyéndolo, con una oferta interesante de servicios y con una oferta cultural en todos los sentidos -musical, artística y patrimonial-, diferenciada, propia y atractiva que nos diferencie del resto, hemos de dar el do de pecho en complementar y crear fuentes alternativas de riqueza que solo una industria y una agricultura reinventadas pueden ofrecernos, sin olvidar el azuzar la imaginación y el carácter industrioso de nuestros ciudadanos, perdiendo toda esperanza en que nadie -y menos el papa estado en sus múltiples facetas- nos ofrezca "un puesto de trabajo" que no vendrá.

Para ello hemos de repasar el ¿qué tenemos? de valor para desde ahí apoyarnos y facilitar con el Plan su desarrollo. Recursos en muchos casos abandonados, olvidados o menospreciados.

Tenemos un turismo de calidad que hay que cuidar, un paisaje y unas referencias icónicas que hay que potenciar, y sin engañarse, de eso vive el pueblo, incluso de eso viven los que parece que no tocan este tema turístico. La oferta de servicios permite alternativas de otros tipos de turismo, temático, geriátrico, sanitario, etc, que crean muchos puestos de trabajo, en un lugar con infraestructura existente y en uso. Un mar al que sacar provecho máximo con pesca y con turismo cultural de muy variadas facetas, hoy no explotado, limitando completamente las posibilidades portuarias pues afectarían al paisaje y al medio ambiente, del cual hemos de aprovecharnos, no destruirlo. Un territorio agrario arruinado que debe reinventarse por medio de una nueva cooperativa centrada en los intereses de Altea o en otra alternativa que permita conservar el campo en producción, generar trabajo en derivados agrarios y a la vez regenerar el paisaje deteriorado. Un territorio de gran valor e interés orográfico con ofertas paisajísticas y culturales capaces de ser explotadas, Bèrnia está ahí, sus pinturas rupestres, sus caminos construidos de siglos, los restos islámicos de Alhama, los restos renacentistas, la botánica, los espacios LICS, etc, permiten el convertirnos en un exponente fácil de excursionismo y cita de personas amantes de la naturaleza y la cultura. Un patrimonio desvelado y puesto en valor que nos distinga y genere su propio turismo y sus visitantes temáticos. Revitalizar el comercio exclusivo, moda, productos locales, arte, etc, son alternativas que han ido menguando y que pueden ser un lugar de encuentro en determinados foros. De la misma manera el tema de restauración exclusiva, bares y restaurantes son legión y de gran calidad, hay que potenciarlos con cocina contemporánea y tradicional -una oferta cada vez más escasa-. Una cultura musical muy acrecentada, varias editoriales de interés, profesionales y empresas de muchas ramas del conocimiento… Todo ello hemos de potenciarlo para ir creando un caldo de cultivo diferenciado, deseado y atractivo.

Hemos de preguntarnos ¿de qué no podemos prescindir? y una vez localizado, defenderlo a muerte.

No podemos prescindir del paisaje, del propio territorio, malgastarlo, cuando es quizás la principal fuente de nuestra riqueza. Por ello me parece tan importante la cuestión que Paqui presentó en el debate municipal del hace un mes: No es posible en el territorio de Altea una nueva variante que no coincida con el trazado de la AP7. No son posibles más deterioros en las costas, en la sierra ni en el río. No podemos prescindir de nuestra historia y nuestro pasado, entendiéndolo como vínculo identitario, pero transformarlo en apuesta de futuro. Hay que asumir y tener imaginación para resolver los desastres de los terrenos agrarios con fracasadas expectativas urbanas. Hay que tener imaginación para paralizar la construcción clandestina y no crear más problemas medioambientales, paisajísticos y agrarios, procurando algún tipo de reparcelación por áreas que agrupe casetas y libere suelo.

Por último ¿que nos falta? ¡Tantas cosas…! Pero hay que concretar y el Plan de favorecer estas acciones.

Ante todo buscar la diversificación de fuentes de trabajo, con nuevas alternativas para la industria de la construcción, reinventando este buen oficio, aprendiendo a restaurar correctamente, a reconstruir, en vez de tirar y derribar lo existente, actuando de una vez por todas como ocurre en cualquiera de los países de nuestro entorno cultural; procurando una construcción de calidad que pierda esa vertiente especulativa tan propia. Crear otras industrias de prefabricación, mobiliario, barcos, utillaje, etc.  y una agricultura activa apoyada por la elaboración de aceite, vino, zumos, conservas, que todo ello es posible. Crear una marca local o comarcal en otros casos.  Industrias posibles con las materias primas locales y el material humano existente, con los oficios y los técnicos de que disponemos.

Cualquier acción en el Plan debe potenciar esta imagen de Altea y generar posibilidades de crear riqueza, resolviendo los aspectos de infraestructuras con el mínimo gasto de territorio, aumentando en el mínimo posible los polígonos de suelo urbano, al no haber una expectativa de crecimiento excesiva en el momento actual. Buscando el lugar mejor comunicado y más atractivo para la implantación de industrias, primando las que creen empleo y diversifiquen la oferta industrial. Apoyando con medidas activas la conservación de un patrimonio que debe ser una de las fuentes de nuestra futura riqueza.

No hay comentarios:

Publicar un comentario