13 sept 2016

Rutes Morisques 2016- 17 de setembre - L'Olla i Altea la Vella - Itinerari i col.laboradors (val-cast)

VII RUTA MORISCA 2016 LA COSTA DE LA MARINA BAIXA I EL CAMPELLO. 1ª PART ALTEA – L´ALFÀS – BENIDORM (Val – Cast)
CALENDARI DE LES JORNADES en ALTEA
Dissabte 17 de setembre a les 8,45 a l'aparcament de villa Gadea. : 1ª JORNADA: CALA DEL SOIO – MAS DE CALCES- ALTEA LA VELLA.

 ( Val) Itinerari i elements a visitar:
Visita cultural a la Cala del Soio i a Altea la Vella
Rutes Moriscas i Associació D'Estudis de la Marina Baixa. Col·laboració de Miguel del Rei

Un breu guió del que podem visitar:

Villa Gadea.-
Una vila neopalladiana interpretada des de posicionaments eclèctics que introdueixen un grau de modernitat evident amb la incorporació de nous materials per a l'època com els que construeixen la cúpula piramidal central. Construït per D. Vicente Gadea Orozco, alteà de pro, polític vinculat a la dreta catòlica, llicenciat en lleis i rector de la Universitat de València, es va edificar entre 1890 i 1898 i es consagra i inaugura sota el nom de Vila dels Àngels. L'autoria del projecte és de l'arquitecte i polític, vinculat a l'aristocràcia valenciana, José Juan Camaña i Laymon (1850-1926), que es va formar a l'escola d'Arquitectura de Madrid i es va llicenciar en Dret per València, destacant com a arquitecte per la seua adscripció al neogòtic innovador, va treballar per al Marqués de Campo, alcalde de València mentres Vicente Gadea era rector de la Universitat. La Vlla Gadea va ser lloc freqüentat per personatges rellevants de la vida política, cultural i religiosa de València i Madrid en els primers anys de la seua vida. A mitjan segle XX va albergar els Festivals d'Espanya. Problemes de testamentària van fer que passés a mans públiques, per a més tard privatitzar-en la seua major part i perdre l'interessant parc que envoltava la Vila, del qual només queden restes als voltants de la casa.

la Illeta.-
Petita illa situada a la badia de La Olla, referent paisatgístic i visual de tota aquesta costa entre la Galera i Cap Negret, amb una superfície d'uns 250 m2. La seva orografia en forma de petit turó erosionada pel costat de llevant i de pendent més estesa per l'oest, és un lloc de visita de banyistes i embarcacions. Lloc de gran interès arqueològic.
Històricament ha estat un lloc de referència per a embarcacions de pesca i comercials ja des d'època romana, el que fa que el seu valor paisatgístic se sumi al arqueològic i mediambiental. Fins fa poc temps els castells de foc de Sant Llorens arrasaven la poca vegetació i fauna de l'illot, pràctica prohibida en l'actualitat

Vegetació i dunes fósiles.- L'entorn de la Illeta i per extensió de la Cala del Soio incideix en part sobre part de l'àmbit del Parc Natural de "La Serra Gelada i la seua zona litoral". L'hàbitat millor representat són les pastures anuals de Thero-Brachypodietea i els matolls termòfils. No obstant això, i per la seva especial rellevància, mereixen destacar els relacionats amb la duna fòssil. Que els biòlegs i especialistes ens explicaran detingudament.

Platja de l’Olla i Cap negret
En les Platges de l'Olla i de Cap Negret, es localitzen jaciments subaquàtics amb un ric patrimoni submergit que aporta materials des d'època romana fins a l'actualitat. El 1993 i 1994 es van realitzar diverses campanyes de prospecció arqueològica que van confirmar l'existència d'un ancoratge utilitzat des d'època romana fins a mitjans del segle XX. Es tracta d'una formació geològica que forma part de la platja fòssil situada al nord de Cap Negret; platja que presenta una particular erosió que produeix grutes i concavitats, bufadors i respiradors a la zona de la costa, i que els especialistes ens mostraran en tot el seu valor.

Embarcadors de 1931
Queden restes de l'embarcador construït el 1931 dins d'un projecte d'instal·lacions portuàries i magatzems per al comerç de la pedra basàltica de les pedreres de pòrfirs de Cap Negret i Calces, realitzades instàncies de Don Francisco Ferrando. Constaven aquestes instal·lacions de dues embarcadors a pantalà estable i una construcció per a magatzems i oficines que avui encara existeix en zona Marítim Terrestre.

Nius de ametralladora.-
El niu de metralladores o búnquer, com és conegut popularment, provinent de la Guerra civil i existent a la platja de Cap Negret és el que es troba en millor estat d'entre els cinc construïts al llarg dels anys 1937-1939. Són les típiques estructures militars de formigó amb murs i coberta de gran secció, portes en sifó i escotilles horitzontals per a defensa oberts cap al mar.

Villa García.-
Palauet academicista que remodelat i subdividit segueix conservant el seu volumetria i les façanes. Compost per dues crugies i una façana simètrica de cinc obertures en façana amb dos nivells, cobert a quatre aigües i amb un frontó eclèctic al centre de la cornisa. Conserva alguns elements d'interès de l'arquitectura original, als quals s'uneixen uns panells ceràmics dels que la seua autoria s'atribueix a l'arquitecte A. Gaudí, amic d'Emilio Sagi Barba, qui la va construir; catalans tots dos i amics entre si. La vila s'insereix en un enclavament paisatgístic de gran interès, sobre una plataforma que domina les afloraments volcàniques.

Cap Negret.-
Es tracta d'un aflorament volcànic (d'aquí el seu característic color negre) de roques ofites en la qual s'inclouen vidres granats. L'erupció volcànica d'origen submarí va estar associada a la ruptura de Pangea. El cap, o el túmul de Cap Negret, està format per una gran mola basàltica amb restes d'extracció de pedra, extraccions que es van realitzar al llarg dels segles i que industrialment es van explotar a l'època dels anys 30 del Segle XX, en paral·lel al filó basàltic de la Pedrera de Calces, el material de les dues extraccions va donar origen al projecte i la construcció de l'embarcador a què anteriorment ens hem referit. Allà es trobaria, o es troba l'Assentament ibèric de Cap Negret que els especialistes ens mostraran i explicaran.

Les torres de Cap Negret.-
Sobre el túmul, i precisament en l'espai en el qual avui es troba el buit produït per l'excavació de les pedreres, va construir l'enginyer Juan Bautista Antonelli en 1563 una torre de defensa coetània amb la construcció del Fort de Bèrnia i del mateix autor, per reforçar el sistema de vigilància costaner durant el regnat de Felip II. A la costa d'Altea ja existia la Torre de Bellaguarda que vigilava el costat meridional del riu Algar, la torre de Cap Negret sorgeix per la necessitat de guardar el marge septentrional del riu i així vigilar l'acostament de naus enemigues a la recerca d'aiguada o de botí en terra.

eflorescències volcánicas.-
Les eflorescències volcàniques de la Cala del Soio a Altea, amb una antiguitat de 250 milions d'anys, són un dels més interessants llocs de la costa valenciana, tant per paisatge en si, com per valor geològic que els especialistes ens mostraran

Mas de Calces.- Previ a la visita a Altea la Vella passarem un moment a visitar l'edifici del Mas de Calces, un edifici remodelat al segle XIX, centre de l'heretat de Benimussa, configurat com a explotació agrària dedicada al conrea del raïm passa.

ALTEA LA VELLA I LES FONTS D'BÈRNIA: UN PASSEIG ALS ORÍGENS
Una ruta senzilla i encantadora als orígens d'un assentament de més de 2500 anys d'existència en què es van assentar pobladors ibers, romans, musulmans i va ser de nou poblada per cristians, fins als nostres dies. Allà, a uns bells paisatges s'uneix una manera de viure, unes tradicions agràries i una oferta atractiva de restauració i oci.

El recorregut pot començar al APARCAMENT DEL CARRER CURA LLINARES, una bella carrer dotada de bars i restaurants que ofereixen una àmplia, variada i molt atractiva oferta mentre ascendim fins a la plaça on es troba l'ESGLÉSIA DE SANTA ANNA un encantador i ajustat temple construït a la fi del segle XIX sobre una antiga ermita de Santa Anna, ampliat el 1910 amb una nau neogòtica.

A l'esquerra de la façana de l'església trobem el CARRER SANT JOSEP; per ella es pot arribar fins a la part alta del CALVARI D'ALTEA LA VELLA, des d'aquest punt es pot recórrer el VIA CRUCIS de mitjans del segle XIX amb els seus renovades capelles d'estil popular i baixar entre xiprers gaudint de la bella vista de la Serra de Bèrnia i de les muntanyes de les seves vessants. La seva vista dominarà una estreta vall agrari que amaga les restes d'una gran NECRÒPOLIS DEL SEGLE IV abans de Crist, que els arqueòlegs ens explicaran detalladament. A la tarda, passejant al llarg del camí arribarem fins a les fonts, l'assut i la naixement del Reg d'Altea la Vella en el BARRANC DE LES CASES ".
Director i coordinador
-Manuel Pinto: Lcdo. en Filosofia. Documentador de la Topografia de les muntanyes de Les Marines.
Més informació en rutamorisca@gmail.com 
RELACIÓ DELS COL.LABORADORS
Per ordre de col.laboració:
-Alfonso Yébenes: Catedràtic de Geologia. Especialista de la Geologia de la Marina Baixa.
-Feliciana Sala: Arqueóloga. Professora de la UA. Especialista dels jaciments arqueològics de la costa d´Alacant.
-Miguel del Rey: Arquitecte i Catedràtic de l´Universitat Politècnica de València.
-Jaume Martínez: Lcdo. en Història. Arqueòlec. Professor d´IES.
-Pere Soler: Lcdo. en Història. Tècnic de la Biblioteca i Arxiu d´Altea.
-Toni Pérez: Lcdo. en Química. Col.laborador en la organització de les Jornades
COL.LABORA Associació AEMABA.
President: Agusti Galiana: Historiador de la Marina Baixa
(Cast) Itinerario y elementos a visitar:
Visita cultural a la Cala del Soio  y a Altea la Vella
Rutas Moriscas y Associació D’Estudis de la Marina Baixa. Colaboración de Miguel del Rey

Un breve guion de lo que podemos visitar:

Villa Gadea.-
Una villa neopalladiana interpretada desde posicionamientos eclécticos que introducen un grado de modernidad evidente con la incorporación de nuevos materiales para la época como los que construyen la cúpula piramidal central.
Construido por D. Vicente Gadea Orozco, alteano de pro, político vinculado a la derecha católica, licenciado en Leyes y rector de la Universidad de Valencia, se edificó entre 1890 y 1898 y se consagra e inaugura bajo el nombre de Villa de los Ángeles. La autoría del proyecto es del arquitecto y político, vinculado a la aristocracia valenciana, José Juan Camaña i Laymón (1850-1926), que se formó en la escuela de Arquitectura de Madrid y se licenció en Derecho por Valencia, destacando como arquitecto por su adscripción al neogótico innovador, trabajó para el Marqués de Campo, alcalde de Valencia mientras Vicente Gadea era Rector de la Universidad. La Vlla Gadea fue lugar frecuentado por personajes relevantes de la vida política, cultural y religiosa de Valencia y Madrid en los primeros años de su vida. A mediados del siglo XX albergó los Festivales de España. Problemas de testamentaria hicieron que pasara a manos publicas, para más tarde privatizarse en su mayor parte y perder el interesante parque que rodeaba la Villa, del cual solo quedan restos en las inmediaciones de la casa.

La Illeta.-
Pequeña isla situada en la bahía de La Olla, referente paisajístico y visual de toda esta costa entre la Galera y Cap Negret, con una superficie de unos 250 m2. Su orografía en forma de pequeña colina erosionada por el lado de levante y de pendiente más tendida por el oeste, es un lugar de visita de bañistas y embarcaciones. Lugar de gran interés arqueológico.
Históricamente ha sido un lugar de referencia para embarcaciones de pesca y comerciales ya desde época romana, lo que hace que su valor paisajístico se sume al arqueológico y medioambiental. Hasta hace poco tiempo los castillos de fuego de Sant Llorens arrasaban la poca vegetación y fauna del islote, práctica prohibida en la actualidad

Vegetación y dunas fósiles.- El entorno de la Illeta y por extensión de la Cala del Soio incide en parte sobre parte del ámbito del Parque Natural de “La Serra Gelada y su zona litoral”. El hábitat mejor representado son los pastizales anuales de Thero-Brachypodietea y los matorrales termófilos. Sin embargo, y por su especial relevancia, merecen destacarse los relacionados con la duna fósil. Que los biólogos y especialistas nos explicaran detenidamente.

Playa Olla y Cap negret
En las Playas de la Olla y de Cap Negret,  se localizan yacimientos subacuáticos con un rico patrimonio sumergido que aporta materiales desde época romana hasta la actualidad. En 1993 y 1994 se realizaron diversas campañas de prospección arqueológica que confirmaron la existencia de un fondeadero utilizado desde época romana hasta mediado del siglo XX.
Se trata de una formación geológica que forma parte de la Playa Fósil situada al norte de Cap Negret; playa que presenta una serie formas y una particular erosión que produce grutas y concavidades, bufadors y respiraderos en la zona de la costa, y que los especialistas nos mostraran en todo su valor.

Embarcaderos de 1931
Quedan restos del embarcadero construido en 1931 dentro de un proyecto de instalaciones portuarias y almacenes para el comercio de la piedra basáltica de las canteras de pórfidos de Cap Negret y Calces, realizadas instancias de Don Francisco Ferrando. Constaban dichas instalaciones de dos embarcaderos en pantalán estable y una construcción para almacenes y oficinas que hoy aún existe en zona Marítimo Terrestre.

Nidos de ametralladora.-
El nido de ametralladoras o búnker, como es conocido popularmente, proveniente de la Guerra civil y existente en la Playa de Cap Negret es el que se encuentra en mejor estado de entre los cinco construidos a lo largo de los años 1937-1939. Son las típicas estructuras militares de hormigón con muros y cubierta de gran sección, puertas en sifón y escotillas horizontales para defensa abiertos hacia el mar.

Villa García.-
Palacete academicista que remodelado y subdividido sigue conservando el su volumetría y sus fachadas. Compuesto por dos crujías y una fachada simétrica de cinco vanos en fachada con dos niveles, cubierto a cuatro aguas y con un frontón ecléctico en el centro de la cornisa. Conserva algunos elementos de interés de la arquitectura original, a los que se unen unos paneles cerámicos de los que su autoría se atribuye al arquitecto A. Gaudi, amigo de Emilio Sagi Barba, el primer propietario de la casa, y quien la construyó; catalanes ambos y amigos entre sí. La villa se inserta en un enclave paisajístico de gran interés, sobre una plataforma que domina las afloraciones volcánicas.

Cap Negret.-
Se trata de un afloramiento volcánico (de ahí su característico color negro) de rocas ofitas en la que se incluyen cristales granates. La erupción volcánica de origen submarino estuvo asociada a la ruptura de Pangea. El cabo, o el túmulo de Cap Negret, está formado por una gran mole basáltica con restos de extracción de piedra, extracciones que se realizaron a lo largo de los siglos y que industrialmente se explotaron en la época de los años 30 del Siglo XX, en paralelo al filón basáltico de la Cantera de Calces, el material de ambas extracciones dio origen al proyecto y la construcción del embarcadero al que anteriormente nos hemos referido. Allí se encontraría, o se encuentra el Asentamiento ibérico de Cap Negret que los especialistas nos mostraran y explicarán.

Las torres de Cap Negret.-
Sobre el túmulo, y precisamente en el espacio en el que hoy se encuentra el vacío producido por la excavación de las canteras, construyó el ingeniero Juan Bautista Antonelli en 1563 una torre de defensa  coetánea con la construcción del Fort de Bèrnia y del mismo autor, para reforzar el sistema de vigilancia costero durante el reinado de Felipe II. En la costa de Altea ya existía la Torre de Bellaguarda que vigilaba el lado meridional del río Algar, la torre de Cap Negret surge por la necesidad de guardar el margen septentrional del río y así vigilar el acercamiento de naves enemigas en busca de aguada o de botín en tierra.

Eflorescencias volcánicas.-
Las eflorescencias volcánicas de la Cala del Soio en Altea, con una antigüedad de 250 millones de años, son uno de los más interesantes lugares de la costa valenciana, tanto por paisaje en sí, como por valor geológico que los especialistas nos mostrarán

Mas de Calces.- Previo a la visita a Altea la Vella pasaremos un momento a visitar el edificio del Mas de Calces, un edificio remodelado en el siglo XIX, centro de la heredad de Benimussa, configurado como explotación agraria dedicada al cultiva de la uva pasa.

ALTEA LA VELLA Y LAS FUENTES DE BÈRNIA: UN PASEO A LOS ORÍGENES
Una ruta sencilla y encantadora a los orígenes de un asentamiento de más de 2500 años de existencia en la que se asentaron pobladores íberos, romanos, musulmanes y fue de nuevo poblada por cristianos, hasta nuestros días. Allí, a unos bellos paisajes se une una manera de vivir, unas tradiciones agrarias y una oferta atractiva de restauración y ocio.

El recorrido puede empezar en el APARCAMIENTO DE LA CALLE CURA LLINARES, una bella calle dotada de bares y restaurantes que ofrecen una amplia, variada y muy atractiva oferta mientras ascendemos hasta la plaza donde se encuentra la IGLESIA DE SANTA ANNA un encantador y ajustado templo construido a finales del siglo XIX sobre una antigua ermita de Santa Anna, ampliado en 1910 con una nave neogótica.

A la izquierda de la fachada de la iglesia encontramos la CALLE SAN JOSÉ; por ella se puede llagar hasta la parte alta del CALVARI DE ALTEA LA VELLA, desde este punto se puede recorrer el VÍA CRUCIS de mediados del siglo XIX con sus remozadas capillas de estilo popular y descender entre cipreses disfrutando de la hermosa vista de la Sierra de Bèrnia y de los montes de sus laderas. Su vista dominará un estrecho valle agrario que oculta los restos de una gran NECRÓPOLIS DEL SIGLO IV antes de Cristo, que los arqueólogos nos explicaran detalladamente. Por la tarde, paseando a lo largo del camino llegaremos hasta las fuentes, el azud y la nacimiento del Reg d’Altea la Vella en el BARRANCO DE LES CASES”.

Una explicación más detenida de algunas de las arquitecturas o de los lugares que visitaremos, lo pueden ver como primicia del libro de próxima aparición “ Paseando por las alteas” de Miguel del Rey, que saldrá a la luz a finales de octubre o principios de noviembre de este año. ISBN: 978-84-945492-2-9, Deposito Legal: V-1971-2016. Esta documentación se podrá ver hasta el día 17 de septiembre

No hay comentarios:

Publicar un comentario