19 sept 2014

El Molí de Benimussa en Altea / per Miguel del Rey


El Molí de Benimussa en Altea forma part del sistema hidràulic del Reg Major o de Baix i es troba en una terrassa fluvial a la marge dreta del riu Algar i dominant el seu llit. Se situa just abans de de les obres de soterrament de la sèquia per les obres de l'Autopista AP-7, en una zona amb un gran valor patrimonial acumulat per elements propis de la cultura de l'aigua, no només el molí, sinó també algun antic trestallador, tapar, etc, peces originals que es conserven a la zona des de temps immemorial. Es pot accedir des del camí que transcorre per la riba dreta del riu i també des del camí del Mandem
El conjunt de Casal de mòlta, bassa i cup, es complementen amb la Casa del moliner, la qual habilitada com a habitatge es conserva en molt bones condicions, mantenint el sabor i la qualitat dels espais interns i externs del antic molí.
És tenen notícies de la seua existència des del segle XVIII i de estar en servei fins als anys 1950 (R. Llorens, pàg 246).
En l'actualitat el molí ha perdut les instal · lacions pròpies de la indústria molinera. Existeix en canvi casal de mòlta, una gran sala longitudinal de preparació i emmagatzematge, amb la sala de queixal el fons acollida sota una gran volta de canó; sala de moles disposada transversal al sistema de recorregut de l'aigua i construïda amb rosques de maó en bon estat. Baix d'ella i en sengles espais de volta transversals al casal es troben els carcaus que aixoplugaven les rodes generatrius amb sortida a una bassa de regulació del “socaz", previ al lliurament de l'aigua a la sèquia després de ser utilitzada com a energia motriu.
Després del casal trobem el sistema de càrrega de l'aigua, amb un cup en molt bon estat, vinculat a una bassa de regulars dimensions i forma molt orgànica adequada a l'orografia del lloc. A l'entrada a la bassa des de la sèquia del Reg Major trobem el millor dels trestalladors d'Altea, una peça de grans dimensions inserida en la sèquia que ha de mantenir certa protecció.
Hui la casa inclou una sèrie de crugies perpendiculars al casal, tres a total, amb diverses plantes, en les quals es desenvolupen les estades domèstiques, usant-se la sala de mòlta com estar principal de l'habitatge, i la bassa del socaz piscina, sense haver perdut el caràcter dels seus materials originals. Forjats, murs, fusteria, han estat curosament restaurats i manté un bon estat de servei; així com els espais externs. Tot això ens porta a poder gaudir d'un espai encantador on l'aigua i els fragments d'una cultura hidràulica són protagonistes.
Extret parcialment Catàleg de Béns Culturals d'Altea. Responsable: M. del Rey


El Molí de Benimussa forma parte del sistema hidráulico del Reg Major o de Baix y se encuentra en una terraza fluvial en la margen derecha del río Algar y dominando su cauce. Se sitúa justo antes de que esta abandone su antiguo cauce por las obras de la Autopista AP-7. En una zona con un gran valor patrimonial acumulado por elementos propios de la cultura del agua, no solo el molino, sino también algún antiguo trestallador, tapó, etc., piezas originales que se conservan en la zona desde tiempo inmemorial.  Se puede acceder a él desde el camino que transcurre por la orilla derecha del río y también desde el camino del Mandem
El conjunto de Casal de Molineda, Balsa y Cup, se complementan con la Casa del molinero, la cual habilitada como vivienda se conserva en muy buenas condiciones, manteniendo el sabor y la calidad de los espacios internos y externos del antiguo molino.
Se tienen noticias de su existencia desde el siglo XVIII y de estuvo en servicio hasta los años 1950 (R. LLorens, pp 246).
En la actualidad el molino ha perdido las instalaciones propias de la industria molinera. Existe en cambio el casal de molienda, una gran sala longitudinal de preparación y almacenaje, con la sala de muelas el fondo cobijada bajo una gran bóveda de cañón; sala de muelas dispuesta transversal al sistema de recorrido del agua y construida con roscas de ladrillo en buen estado. Bajo de ella y en sendos espacios abovedados transversales al casal se encuentran los cárcavos que cobijaban las ruedas generatrices con salida a una balsa de regulación del socaz, previo a la entrega del agua a la acequia tras ser utilizada como energía motriz.
Tras el casal encontramos el sistema de carga del agua, con un cup en muy buen estado, vinculado a una balsa de regulares dimensiones y forma muy orgánica adecuada a la orografía del lugar. En la entrada a la balsa desde la acequia del Reg Major encontramos el mejor de los trestalladors de Altea, una pieza de grandes dimensiones inserta en la acequia que debe mantener cierta protección.
Hoy la casa incluye una serie de crujías perpendiculares al casal, tres en total, con varias plantas, en las cuales se desarrollan las estancias domésticas, usándose la sala de molienda como estar principal de la vivienda, y la balsa del socaz como piscina, sin haber perdido el carácter de sus materiales originales. Forjados, muros, carpintería, han sido cuidadosamente restaurados y mantiene un buen estado de servicio; así como los espacios externos. Todo ello nos lleva a poder disfrutar de un espacio encantador donde el agua y los fragmentos de una cultura hidráulica son protagonistas.

Extraído parcialmente de Catálogo de Bienes Culturales de Altea. Responsable: M. del Rey


No hay comentarios:

Publicar un comentario